Wat is een verbintenis?

Verbintenis is een juridische term voor “in rechte afdwingbare verplichting”. Dat wil dus zeggen dat je voor de rechter gesleept kunt worden als je zo’n verplichting niet nakomt. Juristen zeggen dan dus: “u komt de verbintenis niet na”.

Een verbintenis is dus een juridische band tussen twee of meer personen. Want je kunt natuurlijk een verbintenis aangaan met meerdere personen. Bij voorbeeld als je belooft een vakantie te organiseren voor een groep mensen en zij je daarvoor betalen.

Op de nakoming van een verbintenis kun je worden “aangesproken”. Een verbintenis brengt dus “aansprakelijkheid” met zich mee.

Er is een speciale categorie verbintenissen, die niet via de rechter afdwingbaar zijn. Dat zijn de zogenaamde natuurlijke verbintenissen. Dat zijn verbintenissen, die hun tanden hebben verloren. Dat kan gebeuren door verjaring.

Een andere soort niet afdwingbare verplichtingen zijn morele verplichtingen. Dat zijn nooit verbintenissen geweest, je kunt ze niet via de rechter afdwingen. Als je bvb. afspreekt voor een date en je komt niet opdagen. Als een verplichting niet een zakelijke kant heeft, maar alleen een kwestie van fatsoen is dat je die nakomt, dan is het geen verbintenis in juridische zin.

Meer weten over verbintenissen? Lees verder op Lawyrup.

[MdV, 19-06-2021]

Advertentie

5 gedachten over “Wat is een verbintenis?

  1. Pingback: Wat is een eenzijdige rechtshandeling? | mrmdevriesblog

  2. Pingback: Wat is wanprestatie? | mrmdevriesblog

  3. Pingback: Wat is verzuim? | mrmdevriesblog

  4. Pingback: Wat is faillissement? | mrmdevriesblog

  5. Pingback: Wat is goederenrecht? | mrmdevriesblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s