Wetsvoorstel maatschappelijke onderneming (MO)

Op 3 juli 2009 is een wetsvoorstel ingediend om aan Boek 2 Burgerlijk Wetboek (Rechtspersonen) een nieuwe rechtspersoon toe te voegen: de vereniging of stichting die een maatschappelijke onderneming in stand houdt (MO). Doel van het wetsvoorstel is om instellingen in de semipublieke sector – zoals scholen, zorginstellingen en woningcorporaties – die zich hebben ontwikkeld tot maatschappelijke ondernemingen een eigen juridische invulling te geven en daarmee garanties te bieden voor de kwaliteit van bestuur en de verantwoording aan belanghebbenden.

Onderdeel van het voorstel is dan ook aan deze rechtspersoon een nieuw orgaan toe te voegen: de belanghebbendenvertegenwoordiging.

De MO wordt een mengvorm van vereniging/stichting en de kapitaalvennootschappen NV/BV. Er kunnen onder meer winstbewijzen worden uitgegeven en het jaarrekeningenrecht is van toepassing. Het bestuur wordt benoemd door een verplicht gestelde raad van toezicht. De ondernemingskamer kan een toezichthouder ontslaan. In een aantal gevallen is goedkeuring van bestuursbesluiten vereist door de raad van toezicht.

Maarten de Vries

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s